Batrani aruncati in strada – evacuarea a 5 familii din sectorul 4 al Capitalei, in prag de iarna.

 

5 familii de chiriasi ce locuiesc pe strada Serban Voda nr 113 din sectorul 4 urmeaza a fi evacuate prin executare silita joi, 13 noiembrie, de la ora 11.00.  Casele in care locuiesc, au fost retrocedate in anul 2010 sotiei fostului proprietar, doamna Nicolau Maria, in varsta de 93 de ani. Dispozitia de retrocedare vizeaza 7 din cele 22 de apartamente dintr-o curte de aprox 1300 metri patrati. Alte 13 apartamente sunt ocupate de fostii chiriasi care au reusit sa le cumpere conform legii 112/1995 si au devenit proprietari, iar 2 apartamente au fost omise de decretul de nationalizare din 1950, intrucat fusese vandute de catre familia Nicolau in anii 40 si au ramas in proprietate privata pana in prezent.

Cererea de restituirea pentru cele 7 apartamente a fost depusa in 2001 de catre Nicolau Maria, pe care chiriasii spun ca nu au intalnit-o pana acum.  Aceasta a vandut ulterior drepturile litigioase unor persoane specializate in afacerile cu case retrocedate, descrisi de chiriasi drept samsari imobiliari: Trifu Stan, Coriciu Mihaela Valentina, Colan Felicia. Practic, aceste persoane sunt cele ce au interactionat in ultimii ani cu chiriasii, i-au chemat in instanta pentru evacuari, iar acum solicita unui birou de executori evacuarea chiriasilor prin executare silita, cerand in scris chiriasilor sa suporte  si cheltuielile de executare. 

IMG_6830

Familiile de chiriasi au locuit in casele retrocedate pe durate intre 20 si 60 de ani. Doamna Popa Rodica, in varsta de 69 de ani, locuieste acolo din 1953, familia Nicolae – sot si sotie in varsta de 60 de ani locuiesc din 1979, iar familia Mierloiu locuieste din 1989.  Majoritatea locatarilor si predecesorilor lor au fost repartizati in aceste case de la intreprinderile la care lucrau, cu exceptia unei singure familii care a facut schimb de locuinta in anii ’90.

4 din cele 5 familii evacuate sunt compuse din persoane in varsta, intre 60 si 83 de ani. 4 dintre familii au macar un membru pensionat pe caz de boala. Evacuarea ii lasa fara vreo alta optiune locativa in prag de iarna, intrucat cererile de locuinta depuse la Directia Spatiu Locativa a Primariei Sectorului 4 sunt si acum fara un raspuns favorabil chiriasilor, ca si in cazul evacuarilor din noiembrie 2013 de pe bulevardul Regina Maria nr .23.

Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire cheama la solidarizare cu familiile evacuate, Joi, 13 noiembrie de la ora 10.00 pe Serban Voda 113, solicitand Consiliului Local al sectorului 4  relocarea evacuatilor in locuinte sociale corespunzatoare.

IMG_6832

   

 

 

 

 

 

   Evacuarea foștilor chiriași din imobilele naționalizate retrocedate, fără asigurarea unei locuințe decente, a devenit un fenomen de masă, cu consecințe dezastruoase asupra calității vieții și situației sociale a locuitorilor în cauză. Scăderea speranței de viață, deteriorarea sănătății, declanșarea unor boli cronice (diabet, boli de inimă etc.) ca urmare a condițiilor de stres și presiunii psihice, abandonul școlar, dificultatea  găsirii unui loc de muncă, dezmembrarea familiilor, transformarea foștilor chiriași în persoane fără adăpost, sunt fenomene curente, specifice tranziției post-decembriste și legate intrinsec de fenomenul retrocedărilor în natură. Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire își propune să documenteze, arhiveze și facă publice portrete și istorii personale ale oamenilor care trec prin aceste experiențe traumatice, simptomatice pentru violența proceselor de transfer al capitalului și proprietăților dinspre stat înspre mediul privat. –


Speak Your Mind

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>